img

Паспорт району

Районна рада

Зараз на сайті:

На даний момент 35 гостей на сайті

Інтернет-ресурси

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Прості правила врятують життя!!! PDF Друк
Актуально - Актуально
П'ятниця, 09 червня 2017, 12:47

Ботулізм - гостре кишкове захворювання, яке супроводжується серйозними симптомами і вимагає негайної медичної допомоги. М'ясні, рибні, овочеві страви, заготовлені в домашніх умовах, можуть нести в собі серйозну загрозу для здоров'я. Це пояснюється тим, що в домашніх умовах разом з овочами або грибами можна законсервувати палички ботулізму.

Ботулізм  виникає внаслідок проникнення з їжею в організм людини отрути бактерій ботулізму. Дані бактерії здатні виживати і розмножуватися в продуктах без доступу кисню. Сьогоднішній медицині відомо про два види бактерій ботулізму - це вегетативні та спорові токсини. Спорові бактерії несуть в собі найбільшу небезпеку, бо вони можуть виживати і зберігатися в консервованих продуктах роками.

Основні правила профілактики ботулізму:

-          Фрукти та овочі перед консервуванням необхідно ретельно мити. Бажано обдавати їх окропом.

-           Зіпсовані, підгнилі, продавлені фрукти і овочі заборонено консервувати.

-          Не варто також вживати для закруток ягоди, які були зірвані кілька днів тому.

-           Категорично не можна солити гриби в герметично закритих банках.

-          Рибу можна консервувати тільки після того, як вона буде якісно випотрошена.

-           Якщо банку з консервованим продуктом здулася, помінявся колір її вмісту, продукт не можна вживати в їжу.

-          Перед вживанням консервованих продуктів для запобігання отруєння та розвитку ботулізму їх потрібно прокип'ятити протягом півгодини.

-          Консервувати копченням можна тільки свіжі продукти.

-          При засолюванні риби розсіл повинен бути концентрованим і включати не менше 10% солі.

-          Не можна купувати на ринку і споживати в їжу домашні консерви, гриби, солону, копчену і в'ялену рибу, приготовану приватними особами в домашніх умовах.

-          Зберігання риби без видалення кишечника при високій температурі навколишнього повітря також сприяє проростанню спор і утворення токсину, який не руйнує навіть міцний посол риби.

Управління Держпродспоживслужби в Брусилівському районі застерігає громадян утриматись від вживання в’яленої риби та при виявленні продукції виробника ФОП Меркулов А.В. (в’ялена риба, яка стала причиною захворювання на ботулізм) негайно повідомляти по тел.. 3-01-92.

 
© 2013-2015 Раді вітати вас на сайті Брусилівської районної державної адміністрації | Created by Admin